fredag 19 mars 2010

Små funderingar

Den här singoallatunikan är en del i en mkt större beställning, men jag visar den i ett eget inlägg då jag under sömnaden av denna hade några små funderingar som jag tänkte att ni kunde ge mig svar på =). När jag syr tunikor, tröjor och klänningar med puffärm och rynkad hals brukar jag ha följande arbetsgång

1. Sy ihop axelsömmar
2. Sy ihop raglanskärningarna och eventuellt sy aviga coversömmar i konstrasterande färg.
3. Sy sidosömmar (från ärmslut till nederkant)
4. Fålla råkanter i hals och ärmar på overlock.
5. Sy en kanal i ärmar och hals, lämna ca 1 cm öppet för att kunna trä i resår. (Här syr jag samtidigt fast storlekslappen när jag syr kanalen i halsen.
6. Trä i resår i ärmar och hals, sy ihop resår för hand, sy igen hålet i fållen.
7. Fålla råkanten längst ner med overlocken, sen vika upp ca 2 cm och sy en avig coversöm.
8. Sy fast namnlapp

Mina funderingar nu är följande. Jag tycker att momenten med att "fålla råkanterna, sy kanaler, trä i resår som jag sedan syr ihop för hand, sy igen hål" tar väldigt lång tid och jag tänker att det borde gå att göra på något smidigare och mer tidseffektivt sätt? Hur gör ni andra? Jag vet att några av er syr singoallor på löpande band =)!

När jag ändå är i skrivartagen måste jag passa på att tipsa om en helt oumbärlig pryl nämligen spraylimmet! Själv läste jag om det hos "Gekko" - eller om det var "Blomma åker vagn" och tänkte att jag var tvungen att testa. Nu undrar jag hur jag någonsin klarat mig utan det! Perfekt när man ska sätta fast små pilliga saker som storlekslappar och namnlappar. Bara spraya lite lim på baksidan, sätta på önskad plats och sen sy fast. Ingen risk att det hamnar snett som det kan göra när man nålar fast!

16 kommentarer:

Husfrun på landet sa...

Ungefär på samma sätt gör jag när jag syr singoalla.
Jag börjar med att sy råkanterna på ärmarna i overlocken, därefter syr jag ihop alla 4 delar i raglansömmarna och sen sidorsömmar.
Sen syr jag råkanterna i halsen och längst ner i overlocken. Därefter syr jag en kanal i ärm och hals genom att vika in fållen en bit (så att resåren ryms och lite till).
Jag syr nästan hela vägen runt, lämnar 3-4cm och för in resåren (jag låter tyget ligga kvar i symaskinen) och knyter resåren, drar den på plats i kanalen och syr sedan igen hålet.
Sist syr jag fåll längst ner.
Klart.

Unknown sa...

Snygg! Tycker om tyget!

Therese sa...

Pumla: Smart att låta plagget ligga kvar i maskinen, men är det inte trixigt att få in resåren, och svårt att se att båda ärmarna får lika lång resår?

Husfrun på landet sa...

BillaBa
Jag brukar vika resåren i toppen och tejpa den så blir det enkelt att föra den genom kanalen.
Och innan jag viker in fållen så markerar jag på båda ärmarna så det blir lika lång fåll, gör en liten prick i sidosömmen så det är inget som syns. (glömde skriva det)

Husfrun på landet sa...

haha, skulle ju säga också att:
jag markerar på resåren hur lång jag vill att den ska vara, sen när jag trätt den genom kanalen så knyter jag ihop den på markeringarna. Då blir det lika långt på båda ärmarna.

Therese sa...

Pumla: Så genialt att markera på resåren - att jag inte kommit på det! Själv står jag och måttar i efterhand så att båda ärmarna är lika stora =). Kommer genast att anamma din teknik!

KRUMELEJ sa...

Jag brukar sy ihop tre raglansömmar, varpå jag syr fast resåren i både halsringning och ärm mha overlocken följt av coverlocksöm. Om jag inte använder mig av overlock och coverlock syr jag i detta steget resårkanaler och trä i resår. Därefter syr jag ihop den fjärde raglansömmen och härmed halslinningen (kräver alltså ingen handsömnad för resåren). Sedan syr jag en ärm och sidsöm, lägger upp klänningen och syr den sista ärm och sidsömmen. KLART! Hoppas att du fått några tips. Trevlig helg!

Le Petit sa...

Vad lustigt, jag har precis också haft samma funderingar om singoalla då jag håller på med några just nu....att det tar väldigt lång tid med resårkanalerna bla. Jag gör ungefär som dig BillaBa. Pumlas tips med att markera på resåren innan var ju jättesmart! Har tyvärr inget tips att komma med, men väntar med spänning om det dyker upp några fler bra tips hos dig!

Mimmi sa...

Jag gör på ditt sätt förutom att jag syr ihop resåret på maskin istället för hansömnad. Jag har testat att sy på resåret med OL (ungefär såsom Krumelej beskriver) och det är betydligt snabbare, men det krävs lite utprovning av lngd på resår innan det blir helt perfekt. Jag tycker att när man syr på resåret på det viset så sträcks resåret lite och man behöver således använda kortare resår än med en resårkanal. När jag syr på resår med OL så brukar jag dock sy alla raglansömmar, sy ihop resåret till en ring och sedan sy på det med OL.

F . A . E - Mjuka kläder för goa barn sa...

Jag syr precis på samma sätt som du, men hittar du något "snabbare" sätt får du gärna hojta till.

busmumrik sa...

Ungefär som jag gör också och jag kan nog inte riktigt komma med några råd eftersom jag bara sytt en singoalla... jag skall däremot läsa vad du får för råd så jag också kan förbättra mig för flera singoallor blir det definitivt. De är så fina och användbara nu till våren och sommaren. Jättefin!! Tycker om stjärntyget;)

Miiaoo sa...

Jag gör också så som du gör BillaBa. Jag gör i samma ordning även om det är ett nattlinne som ska ha muddkant i hals och ärmar också. Smart att markera på resåren. Måste börja med det också.. =o)Å jag syr alltid ihop resår med maskin å syr ihop det lilla hålet sen med maskin också. Ingen tidsslösande handsömnad här inte.. ;o))

Y sa...

jag använder smocktråd, men det går nog inte så bra i tjockare tyg.

Tigris Predikantan sa...

Tack för tipset ... måste hitta och köpa det limet ... har ju ingen fungerande symaskin!
:)

Therese sa...

Tack för alla bra tips! Ska försöka testa några av dem nästa gång jag syr en singoalla!!

Madelene sa...

Precis så gör min med! Den syr alldeles utmärkt i tunnare tyger, men när jag kommer till att kanta med mudd och sy i mudd mm så hoppar den. Så irriterande. Jag har för mig att jag har sett någon mer med samma problem på just en NV-50 så det måste ju vara en sjukdom på dem. Jag är med sugen på att byta, men har bara haft min maskin i 7 månader och känner att en maskin för det priset nog borde hålla liiite längre.