måndag 11 oktober 2010

Yttepyttekläder

Tidigare i somras fick en av våra grannar en liten tjej. När jag nu skriver liten, ja då menar jag verkligen liten! Hon föddes inte mindre än 3 månader för tidigt och vägde runt 1kg och att hitta kläder som passar en sådan liten prinsessa är naturligtvis inte lätt. Därför hjälpte jag gärna till att fylla på garderoben lite när mamma L frågade om jag möjligtvis kunde sy någon body eller två samt ett par byxor. Några färdiga mönster i strl prematur hade jag inte, så det blev till att ta fram penna och papper och skissa om det minsta bodymönstret jag hade.

Första bodyn blev i det röda uggletyget (i singeljerseyn). Jag stickade ner alla sömnsmåner så gott det gick för att försöka undvika något som kunde skava, då jag hört av mamma L att huden på så små barn är väldigt känslig och de lätt får sår och skav. Kanske är det svårt att se hur liten bodyn är, men om man ser den på dockan nedan, som är ungefär i prematurstorlek så får man en liten bättre uppfattning. Bodyn blev ungefär i strl 42 så till nästa body gjorde jag några justeringar så att den skulle passa lite längre.

Här nedan ser ni nästa body, samt de tillhörande byxorna. Denna body gjorde jag något längre i armar och liv så att de skulle passa lite längre än den första. Byxorna ser lite stora ut i midjan som ni ser, och tyvärr visade det sig vara så även när de provades, så där fick jag faktiskt sy ett par nya (som tyvärr inte hamnade på bild). På det paret sydde jag en liten mudd i nederkant för att kunna vika upp/ner och på så sätt förlänga användningstiden. Den uppmärksamme ser att det inte sitter några storlekslappar i kläderna, och det har två orsaker. Dels hade jag inga lappar med strl 42/44 på - men även om jag haft det hade jag nog inte satt i några för att minska risken för skav. Något att tänka på för dem som syr prematurkläder, själv hade jag inte alls tänkt på det förräns mamma L nämnde det!

Sist men inte minst, så behövdes även en hjälmmössa. Inte mycket att orda om den egentligen, en vanlig mössa med det fina svamptyget från Stoff & Stil som jag förövrigt nog är sugen på att beställa mer av!

För den som undrar så går det att läsa mer om lilla Signe här. En fantastisk blogg skriven av mamma L som verkligen har det skrivna ordets gåva!!

9 kommentarer:

[ LiEmEl ] sa...

oooh så litet, får verkligen tankarna att skena iväg till närmina twins var sådär små!!
nått man kan göra är att sy sömmarna utåt till, frö minsta lilla söm skaver lätt på huden, tom nersydad sömmar inåt till kan skava. ett lite tips. =)
o speciellt på mössor, huvudet får jättelätt märken efter en liten söm inåttill bara..
hoppas allt går bra med den lilla.
seten blev jättesöta, men det ä verkligen svårt att tänka hur små o smala dom verkligen är när dom väger runt 1 kg.

Emsters Alster sa...

Så fina kläder och vilken tur för Signe och hennes mamma att du fanns i närheten som kunde hjälpa dem!

od Andulky sa...

Så himla sött och litet!!
Jag undviker också lappar i de minsta kläderna, min som har haft stora problem med eksem, har också sytt några av mina nya bebiskläder med sömmarna utåt.

Thea sa...

Oj! När jag såg bilden var det faktiskt först dockkläder jag tänkte på.

Vad fina de blev och vad roligt för lilla tjejen och hennes familj att ha lite roliga prematurkläder att klä henne i.

Le Petit sa...

Men sååå söta! Tänk att det finns så små bebisar. Själv tyckte jag att min tös på 3,5 kilos var liten som simmade i storlek 50 när hon föddes.

JuMel sa...

Otroligt söta små kläder, kan inte vara lätt att hitta fina kläder i så liten storlek...

Therese sa...

Vilka bra tips med sömmarna utåt, värt att komma ihåg om det skulle bli fler prematurkläder!

Le Petit: Ja, och våra tjejer vägde 2,6 när de föddes så det är svårt att tänka sig hur liten en 1-kilos bebis är!

OYB sa...

Så pyttesmått och sött! Jättefina plagg!

Lina sa...

Hej. Självaste mamma L här. :-) Sitter just nu med en liten svampmössa under nosen. Signe sitter i bärsele och sover när jag surfar runt på nätet. Byxorna funkar fortfarande, tack vare muddarna. Annars så kan vi nu ÄNTLIGEN använda kläder i strl 50, även om de är lite stora. Den fina bodyn med ugglor på ligger hemma i väntan på att bli inramad tillsamman med ett kort på lilla S. Det behövs ju inte så hemskt stor ram. Och du, TACK igen för att du tog dig tid att sy till oss. Hur fåfängt det än kan låta så kändes det så viktigt att även vår lilla bebis fick vara fin i riktiga kläder som faktiskt passade henne. Kram.